TRAM voor jongens en mannen


De TRAM heeft als doel het verbeteren van zelfbeheersing, het managen van agressie en het vergroten van sociale vaardigheden. Deze training is uitermate geschikt voor jongens en mannen die problemen ondervinden in agressie- en spanningsregulatie. Wanneer jongens en mannen niet op een constructieve manier met hun boosheid en/of agressie om kunnen gaan, kan dit leiden tot ernstige belemmeringen in het dagelijks functioneren.

De TRAM  is een psychofysieke training met een sekse-specifieke aanpak. De training wordt zowel individueel als in groepsverband aangeboden.

Boosheid en agressie bij jongens en mannen

Bij mannen is agressie sterk verbonden met het verdedigen van eer en territorium. Lichamelijke krachtmeting is daarom voor veel mannen belangrijk. Vechten is niet slechts een fysieke aangelegenheid of louter imponeergedrag; het gaat hierbij ook om het verkennen en ontdekken van grenzen, zowel de eigen grenzen als die van de ander.

Grensoverschrijdend agressief gedrag komt vaker voor bij jongens in een bepaalde leeftijdsfase (puberteit). De vriendengroep is in die periode een belangrijke oefenplek om grenzen te verkennen. In de puberteit gebeurt er lichamelijk veel met jongens, zoals een aanzienlijke verhoging van het testosterongehalte. Zij kunnen hierdoor enige tijd uit balans raken en hebben in sommige gevallen hulp nodig bij het opnieuw vinden van deze balans.

Tram mannenDe oorzaken van agressief gedrag bij meiden en jongens zijn dan ook vaak verschillend van aard. Agressie is een erg breed begrip en uit zich per persoon verschillend. Omgaan met agressie en het reguleren van boosheid bij jongens en mannen vraagt dan ook een andere benadering dan bij meiden. Dit is de reden dat M2trainingen een specifieke training voor jongens en mannen aanbiedt, waarbij rekening wordt gehouden met de persoonlijke en contextuele factoren (onder andere  psychologische en biologische factoren) van de cursisten.

Inhoud van de training:

In de TRAM leert de cursist hoe hij zijn agressie kan reguleren en managen. Er wordt met de cursist stapsgewijs gewerkt naar het verkrijgen van inzicht in zijn persoonlijke agressie. Vervolgens gaat hij  samen met de trainer op zoek naar handvatten om deze agressie te herkennen. Vanuit dit stadium leert de cursist alternatieven om agressief gedrag te voorkomen, waarbij anti-sociale vaardigheden worden afgeleerd en pro-sociale vaardigheden worden aangeleerd. De training bestaat uit gedragsoefeningen en sporten. 

Leeftijd:

De TRAM  is geschikt voor jongens van 14 t/m 23 jaar.

Duur van de training:

Een standaardtraining bestaat uit gemiddeld 6 tot 10 bijeenkomsten van 1,5 tot 2 uur.

Dit is afhankelijk van de samenstelling (groep of individueel). De TRAM is een training op maat; afhankelijk van de vraag en de persoonlijke leerdoelen kan er in overleg een speciaal aanbod worden samengesteld.

 

 

Reacties gesloten.